Forside Jammerbugt Om det Gamle Bibliotek

Det Gamle Biblioteket.

  

10940 bibliotek

Det Gamle Biblioteket startede ved, at Emanuel Nielsen forærede grunden til kommunen, for derpå at bygge huset i 1924, der var officiel indvielse d. 3-10-1924, ingen mindre end, Johan Skjoldborg holdt tale ved indvielsen.

Emanuel var en meget engageret mand i biblioteksverdenen og skabte herved landets første sognebibliotek. Han var oprindeligt fra Hasseris, han var læreruddannet fra Staby seminarium og gift med Marie Kirstine Nørgård, ligeledes fra Hasseris. Parret havde to døtre, Anna født 1917 og Jenny født 1919. Han virkede som lærer ved byens skole.

Hele byggeriet med inventar og byggegrund kostede dengang 11000,-kr, Emanuel skænkede byggegrunden til biblioteket, kommunen gav et tilskud på 1500,-kr og beboerne tegnede sig for 4000,-kr. Det var mange penge dengang, som vi måske har svært ved at forestille os i dag, hvor denne sum ikke kan dække driftsomkostningerne på huset.

Emanuel var også en af de første, som havde bil i Halvrimmen, der var nemlig kun ham og købmanden, som havde et sådant køretøj. Han købte bilen for, at løse problemet med, fragt af alle de bøger, som skulle byttes ved skiftedag, dvs. den dag hvor bibliotekerne byttede deres beholdning af bøger, så de kunne få et nyt udvalg.

Han viede hele sit liv til biblioteksverdenen, han frasagde sig endda løn for, at biblioteket kunne køre rundt økonomisk. Derudover postede han mange penge i biblioteket af egen lomme, til alt held var han godt gift, hans kone Marie var ud af en velhavende gårdmandsfamilie.

 I 1952 dør Emanuel efter længere tids sygdom, og med ham mistede sognet en mand der betragtede det som en livsopgave, at få et ordentlig bibliotek i sognet.

 Disse linier er kun et lille udsnit af hvad der kunne fortælles om Emanuel Nielsen og biblioteket, ved gennemgang af de gamle arkivkasser. Der vil kunne skrives meget mere om både Emanuel og husets historie, som bibliotek.

 Så vi arbejder på at bevare denne enestående bygning, der har præget vores bybillede i nu snart 80 år. Lad os derfor samle minder om personer som, gennem tiden har sat sit præg på Halvrimmen og omegn.