Forside Jammerbugt Forside Foredrag Poul Rom - september 2011

Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent for besøgende den 1. mandag i hver måned kl. 14-17.

Dog også mulighed for at lave en individuel aftale. Kontakt arkivleder eller formand.

 

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Foredrag Poul Rom - september 2011

Poul Rom i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening til sensommerfest 260911


Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening havde i forbindelse med sensommerfesten, der blev afholdt på Biersted Skole den 26.09, besøg af tidligere dyrlæge Poul Rom, der havde praksis i Biersted fra 1968 til 2002. Det blev en både interessant og underholdende aften, hvor de over 100 fremmødte fik et indblik i dagligdagen i en dyrlægepraksis på landet.
Efter veloverstået dyrlægeeksamen startede Poul Rom som assistent i en praksis i Midtjylland. Efter nogle år kom lysten til at være herre i eget hus.

Poul Rom blev bekendt med, at der var en ledig dyrlægepraksis i Biersted på grund af dyrlæge Dahls død, så efter at have studeret danmarkskortet og fundet Biersteds beliggenhed i orden, tog han kontakt til enken og fik lavet en aftale om at overtage den ledige praksis.
I de første 4 år var det med parcelhuset på Stationsvej som udgangspunkt, en Ford Taunus og en lille fiat 500, der, når sæderne var lagt ned, lige kunne indeholde det grej, der var nødvendig til besøgene hos landmændene.
Men efterhånden blev det almindeligt, at smådyrene også skulle tilses og behandles. Dette skete ofte i det lille bryggers, som var blevet inddraget til småoperationer. Men familien, der nu også omfattede 3 børn, indså, at pladsen nu var blevet for trang, og at det nu var nødvendigt at få bygget noget større, der kunne indrettes med nødvendigt røntgenudstyr og operationsstuer o.s.v. De fik anvist en grund, hvorpå der kunne bygges, og Poul Rom fortalte med stor humor omkring byggeprocessen med Biersted Dyreklinik på Sundbyvej, hvor der også blev opført tilhørende parcelhus. I 1972 var alting ikke så bureaukratisk som i dag med kommune og de forskellige instanser, der var involveret for at byggeriet kunne komme i gang.
En af de ting der gjorde, at Poul Rom hurtigt blev en anerkendt dyrlæge i miles omkreds var, at han foretog kejsersnit på kreaturer på en ny måde. I 1968 var der over 100 kvægbesætninger i hans praksis område, i dag er der under 10. Alle minkene på Gjøl blev også vaccineret af en dyrlæge og det gav meget arbejde, ligesom Poul Rom også blev tilkaldt til Andelssvineslagteriet i Nørresundby til kontrol af grisene i forbindelse med slagtningen. Han skulle endvidere syne alle kreaturer, der kom i Vildmosen. Dette tilsyn blev et slags fri rum på en ellers travl hverdag, idet der ikke var mobiltelefon dækning så langt ude. Men ellers var det almindeligt dengang, at dyrlægen var til rådighed alle døgnets timer året rundt. Når der var akut brug for hjælp, så mindes Poul Rom også, at han havde et godt samarbejde med damen på telefoncentralen, idet hun ofte vidste, hvor han var, og på den måde kunne man få fat på ham i en fart.
Med den øgede arbejdsmængde og dermed indtjening blev der således basis for at få en assistent tilknyttet dyrlægepraksisen. På et tidspunkt havde Poul Rom ansat en københavner, som trods det københavnske sprog blev godt modtaget blandt bønderne. Poul Rom og assistenten fik et meget nært og venskabeligt forhold, som stadig plejes ved besøg i Canada, hvortil assistenten senere rejste og fik sin egen praksis. Poul Rom mindedes især en dag, hvor den københavnske assistent var sendt ud for at tage blodprøver på nogle angus kvæg, som er en kødkvægsrace, der går ude året rundt. Da assistenten sidst på dagen kom tilbage og var møgbeskidt fra top til tå, ville Poul Rom vide, hvordan det kunne gå til, at han var sådant tilredt, og assistenten svarede: ”De kvæg skal du tage dig i agt for Pollemand, de har sgu´ gået til karate”.
Der blev i øvrigt fortalt om mange andre sjove små episoder, både på klinikken og ude hos landmændene.
Poul Roms datter Marianne er også uddannet dyrlæge, og det glædede ham meget, da hun kunne overtage praksisen fuldt ud i 2002, således at han sammen med sin hustru havde mulighed for at få noget mere frihed og komme ud at rejse og se verden. I starten var han dog periodisk på klinikken som støtte og hjælp ved spidsbelastninger.
Afslutningsvis nævnte Poul Rom, at han havde læst, at 2% af verdens minkpels produktion kommer fra Gjøl og netop pelsdyr, vaccination og sygdomme er et specialistområde for Marianne Rom.

 

images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035