Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent for besøgende den 1. mandag i hver måned kl. 14-17.

Dog også mulighed for at lave en individuel aftale. Kontakt arkivleder eller formand.

 

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Foredrag John Ørsted - oktober 2018

50 mennesker var mødt op i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening den 2. oktober 2018 for at høre
 
”Gartner – det lå i kortene”.
 
Det var overskriften på John Ørsteds fortælling om sit liv. Et foredrag om opvækst i Aalborg, fodbold og sit livsværk, Biersted Planteskole.
 
Det var en god oplevelse at høre John fortælle. Han er et positivt menneske, der gav udtryk for at have haft et dejligt liv med arbejde, fritidsinteresser og gode venner.
 
 
Aalborg Freja:
 
Han blev meldt ind i Idrætsklubben Aalborg Freja af sin bedstefar, da han var 5 år gammel og begyndte at spille fodbold - og siden har fodbold fyldt meget i hans liv. I Freja mindedes han med glæde Poula og Poul Jensen, som tog sig af drengene som var de deres egne.
 
I Freja har John haft mange dejlige oplevelser med fodbold og rejser. De rejste også til København med båden fra Aalborg. En returbillet med Københavner båden kostede 15 kr. og Johns mor fik 10 kr. om ugen til husholdning. Så der skulle spares op for at han kunne komme med på turen. I det hele taget var Aalborg Freja en fantastisk fodboldklub, hvor spillerne fik mange gode oplevelser med at møde andre klubber og spillere.
 
Her mødte John også 2 drenge, som boede på Aalborg Børnehjem. De blev hans venner. Han besøgte dem på børnehjemmet og de kom også på besøg i hans hjem. Deres historie var, at deres far havde skudt deres mor. Derfor boede de på børnehjem. Det gjorde et stort indtryk på John.
 
Soldat:
 
I 1968 spillede John fodbold i Nørhalne, mens han var soldat ved marinen i Auderød. Her fik han arrangeret en tur for spillerne til Artilleriskolen på Sjællands Odde, hvor Nørhalne spillede mod marinens hold. Det var både en stor og sjov oplevelse for alle.
 
Efter soldatertiden kom han til Biersted, hvor han fandt sammen med Conny, som han første gang havde set nogle år tidligere komme kørende med en barnevogn. Nu var hun blevet lidt ældre og John tænkte, at nu kunne han godt kigge nærmere efter hende.
 
 
Biersted IF:
 
Her blev han hurtig involveret i Biersted Idrætsforening. Han spillede fodbold og mindedes mange gode trænere, han har haft. Og ligeledes mange gode samarbejdspartnere i forbindelse med opbygning af ”Ungdomsafdelingen” i Biersted. De blev hans gode venner. Og det var helt tydeligt, at John har elsket alle de drenge, han har mødt i fodboldsammenhænge – på fodboldbanen og på rejser med drengene.
 
På et tidspunkt var fodboldbanen gravet op, så de ikke kunne benytte den pga. nyt skolebyggeri. Men John stillede jord til rådighed for en midlertidig fodboldbane på Svendbjerggårdsvej, så spillet ikke gik i stå. En stor plovmure på langs ad banen gav dog visse udfordringer.
 
Han arrangerede også en rejse til Sandefjord i Norge med et hold fra Biersted sammen et Freja hold. En af Biersted drengene var dog meget kræsen og havde madpakke med til hver dag.
 
Biersted spillerne var også på tur til Spanien, og i den sammenhæng skulle de skaffe penge til turen. John havde et samarbejde med Melsen Tryk. Her fik spillerne mulighed for at hjælpe med at plante en hel weekend og tjente penge til turen.
 
Skoletiden:
 
John gik 9 år i skole. Han ville hellere have nøjes med 7 år, men det mente hans forældre ikke var nok. I skolen mødte han skønne lærere, Preben og Ellen Andersen. Sammen med dem var han på en tur til England i 1962. I den sammenhæng blev han meldt ind i et venskabsforbund, som fik stor betydning for ham.
 
I lære:
 
Efter skoleafslutning ville han ud at sejle, men hans far sagde nej. Du skal være gartner, som mange i hans familie har uddannet sig til. Men John ville så gerne i lære et andet sted, end hvor hele hans familie var gartnere.
 
Så han kom til Holmstrup på Fyn som gartnerelev. Her fik han et meget spartansk værelse at bo i – med en pære i loftet og en jernseng. Mor var ked af det! Han fik 150 kr. i månedsløn, og det kostede 65 kr. med tog til Aalborg, så det var ikke så tit han kunne komme hjem på besøg.
 
Derefter kom han til Thomsens Planteskole i Skalborg i 2 år. Her var hans læremester Anthon Thomsen, som var en fantastisk læremester. Her lærte han anlægsgartneri og om podning af planter, som var meget spændende.
 
Så til Vilvorde Gartnerskole i ½ år, hvor han havde en god tid med herlige og livlige kammerater. Svendebrevet blev ”fejret” med indsmøring i brun sæbe og kun kold vand at vaske sig i.
 
Han har haft en rigtig god læretid med gode lærere og mange venner – og NU var han anlægsgartner og planteskolemand.
 
Selvstændig:
 
I 1965 havde Johns far købt en lille ejendom med 24 tdr. land på Vadgårdsvej i Biersted for 48.000 kr. Her begyndte han at hjælpe sin far med bl.a. at lave roser.
 
Nu begyndte han at overveje at etablere sin egen planteskole i Biersted, og i 1971 byggede han hus/drivhuse og startede Biersted Planteskole på Svendbjerggårdsvej. Mange venner hjalp med byggearbejdet og Conny samlede alle spærene til bygningerne.
 
Han startede op med forskelligt indenfor planteskole, bl.a. salg af blomster og frugt fra drivhus, men ret hurtigt fik han arbejde rundt omkring, og Conny skulle passe salget.
 
John var ikke så interesseret i kontorarbejde, men her kom Mette Frost ham til undsætning. Mette og Per Frost har altid hjulpet ham.
 
 
Store kunder:
 
Det første store arbejde var på Aalborg Stiftstidende, hvor han bød 210.000 kr. på arbejdet. Da buddene blev åbnet var han lavest bydende og næste bud var på 310.000 kr. Da blev han lidt nervøs for, om det nu gik godt. Det gjorde det bl.a. i kraft af, at han fik gode ekstraarbejder. Her skulle han flytte nogle meget store og gamle egetræer. Det havde han aldrig prøvet før, men det lykkedes at få dem alle til at gro videre.
Aalborg Stiftstidende var en god samarbejdspartner. Og her fik han og Conny en stor oplevelse. De blev inviteret af chefredaktør, Alf Schiøttz Christensen til indvielse på Hotel Hvide Hus, hvor bl.a. Prins Henrik deltog.
 
Så kom arbejdet på Danmarks Radio, hvor hans bud var lavest med 1 mio. kr. Og næste bud var 1,5 mio. kr. Han blev bedre og bedre til at afgive og fik mange gode arbejder, herunder Fårup Sommerland, hvor han fik lov til at udfolde sig i et samarbejde med Søren Kragelund igennem 26 år.
 
Flere af byens borgere har været ansat på Biersted Planteskole igennem tiden, og da John på et tidspunkt blev meget syg, oplevede han, at rigtig mange venner og kolleger trådte til for at hjælpe ham og de ansatte med at drive planteskolen. ”Nu skal du bare blive rask, så sørger vi for dine folk” sagde de.
Han er alle dybt taknemmelig!
 
Tilbageblik:
 
John har oplevet at være med i Biersted Idrætsforening (har fået både JBU`s sølvnål og DBU’s sølvnål), at blive udnævnt til æresmedlem i Biersted Idrætsforening, at blive udnævnt til årets Bjessing og at få Erhvervsprisen for at være initiativtager til et erhvervsråd i kommunen. I det hele taget synes han, at han er blevet godt belønnet for det arbejde, han har været med til – både arbejdsmæssigt og fritidsmæssigt. Han har haft det skønt med begge dele.
 
Fremtiden:
 
Nu har han droslet ned og har ikke folk ansat mere, og satser så på at komme mere ud at rejse sammen med Conny.
Men i en alder af 72 år er han nu gået i gang med at lave haver, bygge lidt derhjemme og hygge sig med Old boys fodbold, hvor damerne også kommer med i festlige sammenhænge.
 
 
En dejlig aften i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening sluttede med sandwich og en øl/vand til de fremmødte.
 
Næste arrangement i lokalhistorisk er åbent hus lørdag den 10. november i forbindelse med Arkivernes dag i hele Danmark.
 

Foredrag Poul Østergaard - marts 2018

Mandag den 19. marts havde Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening en foredrags aften på Nørhalne Skole, hvor Poul Østergaard fra Nørhalne fortalte over emnet: Vejen gennem livet, hvor tilfældigheder har haft stor betydning og indflydelse på hans liv.

 

Poul Østergaard er født i 1948 og voksede op sammen med sine 3 søskende. Forældrene havde et landbrug på Engvej 77. Ved siden af Poul Østergaards hjem på Engvej boede Johannes Nielsens (Nørhalne VVS) forældre, og de 2 drenge har leget sammen og fulgtes ad, når de skulle i skole. Derfor har de 2 været hinandens bedste kammerater lige fra barndommen af.

 

Skolegangen foregik på Nørhalne Skole. Indskolingen i 3 år og derefter Vestre Skole, hvorefter 6. og 7. skoleår foregik på Biersted Skole. Da skolen ikke havde Poul Østergaards store interesse, bortset fra regning og matematik, så blev det kun til 5 måneder på Aabybro Ungdomsskole.

 

Efter skoletiden blev det til job som daglejer og kontrolassistent i en alder af 15 år. Som 17 årig blev Poul ansat som fodermester først hos Anne Lise og Jens Callisen og derefter hos Karen og Sigurd Aaen.

Karen Aaen og Poul Østergaard

 

Som 20 årig meldte han sig til kurser på Sandmoseskolen, hvor han lærte om forskalling, jernbinding og kloak. Med disse kurser i ryggen var tiden kommet, hvor Poul gerne ville prøve noget nyt udenfor landbrugsverdenen. Det blev til job på sjælland på flere byggepladser. På et tidspunkt var han uheldig med foden og kunne ikke deltage i arbejdet, men formanden spurgte, om han ikke kunne køre med ham rundt til de forskellige arbejdspladser og hjælpe til. Kort efter blev Poul tilbudt at blive selvstændig formand med egen firmabil. Desværre gik byggefirmaet i betalingsstandsning, og Poul Østergaard fik herefter arbejde hos Per Aarleff, Aarhus, hvor arbejdspladsen blev Fyn, hvor der skulle laves pæleramning til højspændingsmaster.

 

I 1972 byggede Poul Østergaard hus på Gustav Zimmersvej. Og året efter flytter hans hustru Birgith, som han havde mødt på Fyn, ind i huset. Ægteparret stiftede familie, og derfor var det hensigtsmæssigt at få arbejde tættere på bopælen. Det blev til 5 år som vejformand ved Aabybro Kommune, hvorefter entreprenør Erling Nielsen ville afhænde sin forretning, og dette blev grundstenen til Poul Østergaards virksomhed Aabybro Entreprenørforretning, som han senere i 2009 afhændede til sin søn.

 

Poul Østergaard køber i 2000 jord i Aabybro til udstykning af 56 boliger og sammen med Johannes Nielsen stifter han i 2002 et selskab, der bygger huse og andelsboliger i Aabybro. Faarup Sommerland, Aalborg Fjernvarme, Gjøl Fjernvarme og Tryg ledning fra Nørhalne til Aabybro har været blandt de mange store arbejdsopgaver, som Aabybro Entreprenørforretning har udført.

 

Poul Østergaard bruger nu tiden på udstykning af byggegrunde i Nørhalne til gavn for Nørhalnes byudvikling. Fritiden går med ski- og solferier, golf og badminton + børn og børnebørn.

 

 

 

 

 

- o -

Generalforsamling februar 2018

 

 

Mandag den 12. februar holdt Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening generalforsamling i deres lokaler i kælderen på Biersted Skole.

Efter generalforsamlingen var der musikalsk underholdning/fællessang ved kirkesanger Morten Krogh Mortensen.

 

 

Da formanden Anne-Mitha Sørensen var syg, var det næstformanden Inge Pedersen, der fremlagde beretningen , hvori hun kunne fortælle de 35 fremmødte, at foreningen i 2017 havde 549 medlemmer, hvoraf 2 er æresmedlemmer, nemlig Svend Aage Kristensen og Erling Fogh Jacobsen.

I marts sidste år var der et arrangement på Nørhalne Skole med 100 deltagere, hvor Kirsten Jensen fortalte om sin opvækst i Nørhalne og hvordan hendes arbejdsliv havde formet sig med hele verden som sin arbejdsplads, men med rødderne solidt plantet i den vendsysselske muld.

For at synliggøre det lokalhistoriske både i Biersted og Nørhalne, var foreningen tilstede i et lille telt både under Mosefesten i Biersted, men også ved Forårsmarkedet i Nørhalne.

I september gæstede Ketty Johansson, tidligere leder af Sundby Samlingerne foreningen, hvor hun fortalte om herregårdenes betydning for lokalsamfundet herunder kongsgården ”Bjørnkær” beliggende i Biersted Sogn.

7. oktober var der i Bierstedhallen et arrangement ”Mød din by” indkaldt af Biersted Landsbyråd. Arrangementet var en slags messe, hvor foreninger havde stande rundt om i hallen. Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening var repræsenteret. En spændende eftermiddag, hvor foreningen havde mulighed for at komme i dialog med de fremmødte.

Anden weekend i november holdt arkivet som sædvanligt ”Åben hus”, hvor temaet var: ”Husker du”. Det er dejligt med besøgende, som kan bidrage med navne på billeder, som foreningen har fået indleveret, hvor der måske kun er en enkelt person, som er identificeret.

Biersted Skole både lærere og elever har flere gange i løbet af året været på besøg for at finde materiale til undervisning, projekter og andre opgaver.

Kassereren Wanda Præstegaard fremlagde regnskabet, som viser en pæn kassebeholdning og derfor blev det vedtaget, at kontingentet fastholdes uændret med 25 kr. pr. person for det kommende år.

Til bestyrelsen var der genvalg for en 2 års periode af Martha Dahl Pedersen, Inge Pedersen, Bent Christensen og nyvalg af Jens Kærvad Pedersen, der afløste Peter Gundersen. Bestyrelsen konstituerer sig senere.

 

 

 

- o -

Foredrag Ketty Johansen - september 2017

Mandag den 25. september 2017 var Ketty Johansson på besøg i arkivet og 100 gæster var mødt op for at høre om den gamle kongsgård ”Bjørnkær” som er beliggende i Biersted sogn.

Bjørnkær er opført i 1503 og tilhørte kronen indtil 1578. Vi fik et indblik i gårdens betydning for omegnens befolkning og udviklingen for bondestanden op igennem tiden.

Nogle af gårdens tidligere ejere blev fremhævet og til især en af dem, blev der knyttet kommentarer, det var Jacob Glerup, som havde legeret årlig renter til skoleholderens løn i Biersted. Denne udbetaling har fundet sted helt frem til i dag, og beløbet er vist ikke blevet reguleret, siden det startede helt tilbage i 1700 tallet.

Nogle af tilhørerne havde arbejdet på gården mens Mariane og Dagny Callesen var ejere, og de kunne huske nogle episoder og fortælle om oplevelser de havde haft dengang. Også familiemedlemmer, som var til stede, fortalte om, hvordan det var at komme på besøg i den gamle herregård.

Arkivet fik doneret 2 malerier af gården, begge malet af Bierstedmaleren David Guldberg.

Hans P. Urth havde tjent på Bjørnkær og supplerede med at fortælle om hvordan en arbejdsdag foregik i tresserne.

 

Gamle billeder studeres.

 

 

-  0  -

 

Flere artikler...
images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035