Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent for besøgende den 1. mandag i hver måned kl. 14-17.

Dog også mulighed for at lave en individuel aftale. Kontakt arkivleder eller formand.

 

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Foredrag Søren Svendsen - marts 2015

 

  

Et foredrag med lufthavnsdirektør, Søren Svendsen – en Nørhalne-dreng.

  

Det blev en overvældende succes, da Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening den 16. marts 2015 for første gang havde arrangeret et af deres årlige arrangementer på Nørhalne skole.  Med et fremmøde på ca. 150 deltagere, som kom for at høre Søren Svendsen fortælle om sin opvækst i Nørhalne og frem til i dag, hvor han er direktør for Aalborg Lufthavn, kan bestyrelsen kun være meget tilfreds.

 

Søren Svendsen stod ved indgangen til aulaen og hilste personligt på alle. Han var rigtig spændt på at se, hvem der mødte op! – Om det var nogen, han kendte fra barndommens og ungdommens dage - og kunne genkende?

 

Sørens barndoms gade er nuværende Bygaden. Han er født  i 1952 hjemme hos sine bedsteforældre i Bygaden 20. Hans bedstemor var hjemmesygeplejerske og udøvede tillige forretning i fransk  vask og strygning. Hans bedstefar var murermester.  Hans forældre er Tove og Niels-Karl Svendsen.

 

Han huskede alle de forretnings- og erhvervsdrivende, der tidligere har været i Bygaden:

 

På den ene side brugsen, købmandsgården, smed Krogh, Valdemar Larsens landejendom, Karen Madsens manufakturforretning (Nørhalnes tatol), brød Mettes brødudsalg, slagter Jørgen, vognmand Landgrebe, murermester (murer-Søren) Henning Sørensens barbersalon og den kommunale stenplads.

 

På den anden side smed-Marinus, cykelhandler Jens Peter, Kresten Pedersens tømrerværksted,  Nørhalne mejeri, Siska syerske, Svendsens landejendom, Poul Erik bageri og forsamlingshuset.

 

Hertil kommer Nørhalne Rutebiler, ejet af Holger Christensen, som havde til huse på Bakmøllevej, lige for enden af Bygaden.

 

Og ikke at forglemme Idrætsforeningen FREMAD Nørhalne, som altid har været et stort aktiv for Nørhalne.

 

Han husker tilbage til de mange kammerater. Bl.a. dem han spillede musik sammen med. Han spiller stadigvæk musik. Han samler på gamle plader, specielt er det coweret, der er interessant, på gamle blade og han er ejer af lærer Nielsens gamle violin – et fantastisk klenodie.

 

Søren Svendsen var helt tilbage i ”barndommens land”  -med mange dejlige minder, oplevelser og erfaringer, som har beriget hans liv og færden.

 

Og så over til international luftfart – helt præcist til Aalborg Lufthavn, som Søren Svendsen har været en del af i mange år. Der er ingen tvivl om, at han har korpsånd, ja hans hjerte banker for Aalborg Lufthavn, som i dag er en helt fantastisk drevet virksomhed, der overstråler de øvrige lufthavne i Danmark, når vi snakker markedsføring, drift og udvikling.

 

Hvem er Aalborg Lufthavns kunder? Svaret kommer prompte fra Søren Svendsen. Det er dem, der køber billetter! – Ikke flyselskaberne.

 

Og frontpersonalet er de vigtigste medarbejdere. Det er dem kunderne møder. Dem der yder service til kunderne og møder dem i check-in. – Dette møde betyder alt i forhold til, at kunderne vender tilbage.

 

Og der kommer fortsat flere og flere kunder til Aalborg Lufthavn. Ja de kommer sågar fra andre lande for at flyve fra Aalborg.

 

Søren Svendsens tvangstanke er, at alle medarbejdere skal have samme viden om arbejdspladsen, Aalborg Lufthavn, som ledelsen og bestyrelsen har. – Først da kan de yde den allerbedste kundeservice.

 

Dette koncept er i øvrigt helt i tråd med tidligere direktør i SAS,  Jan Carlsons ide om frontmedarbejdere. Måske har Søren Svendsen lært det, da han var ansat SAS?

 

Søren er helt klart en dygtig erhvervsleder, en ildsjæl, der brænder for at gøre Aalborg Lufthavn til den bedste i Danmark, når vi snakker markedsføring, drift og udvikling.

 

Han har formået at skabe korte beslutningsveje i et fint samarbejde med bestyrelse, politikere og det øvrige erhvervsliv i Nordjylland.

 

Det kan vi være stolte af i Nordjylland!

 

  

  

 


Henrik Thorngaard

i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening

Sensommerfest den 15. september 2014. 

 

 

 

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening har afholdt sensommerfest på Biersted Skole. 

103 var mødt frem for at høre Henrik Thorngaards foredrag: Fra Biersted til de kongelige gemakker.  

Henrik Thorngaard fortalte om sin barndom og opvækst i Biersted. Forældrene byggede et nyt hus ikke så langt fra Biersted station og hans mor Edith Thorngaard arbejdede hos sine svigerforældre i deres brødudsalg, der lå lige ved siden af Biersted Kro. Senere overtog Edith Thorngaard brødudsalget. Henrik Thorngaard mindedes, hvordan hans far pyntede vinduet op i brødudsalget til jul med et nisselandskab i vat. I den mørke december måned var det nødvendig med lys i vinduet for at se nisselandskabet. Også dengang tænkte man på energibesparelse og det var ikke nødvendig med lys i vinduet om natten. Henriks far udtænkte derfor sit helt eget tænd og sluk ur. Det var et vækkeur med en påmonteret snor, der førte hen til kontakten, og når uret ringede på et bestemt klokkeslæt, så rykkede den i snoren, hvorved kontakten blev aktiveret.

  

Dengang for 40 – 50 år siden var Biersted en landsby med mange butikker. Der var flere købmænd, en brugsforening, 2 slagtere, bageri, tankstation, autoværksteder og manufakturforretning. 

Henrik Thorngaard mindedes også i sin barndom de gode stunder hos sin onkel Selmer Thorngaard, der havde en tankstation, hvorfra der blev solgt benzin, cykler, knallerter, radioer og fjernsyn med mere. Der var en speciel duft i forretningen med alt det, der hang på væggene af dæk, cykelslanger, olie o.s.v. 

Dengang var der ikke selvbetjening ved benzinstanderen og ofte hjalp Henrik med påfyldning af benzin. Det var nemt at udregne prisen. 35 liter koster 35 kr. Lørdag eftermiddag leverede Selmer Thorngaard flaskegas ud til kunderne i området. Henrik var ofte med på turen, og her fik han sine første køretimer, når de kom ud på landet. Selmer slog Henrik på skulderen og sagde: ”Ska´ du køre knægt” og så satte Henrik sig over i mellem benene på Selmer, og så kunne han lige nå pedalerne. 

De køretimer hos Selmer var medvirkende til, at det kun var nødvendig med en enkel køretime, inden Henrik fik sit kørekort som 18 årig.

  

Henrik huskede også sine juleaftner, som altid foregik hos Selmer Thorngaard. Selmer Thorngaard var en ivrig jæger, og julemenuen var altid vildt, som han selv havde skudt. Det var ikke altid, at alle hagl var blevet fjernet inden tilberedningen, så de hagl, man fandt under spisningen, blev lagt på rad og række på tallerkenkanten.  

Nytårsaften blev fejret hjemme hos Henriks forældre sammen med onkel Selmer og tante Mary. Selmer Thorngaard solgte nytårsskyts fra tankstationen. Dengang var der ikke særlige lovkrav om opbevaring af fyrværkeri. Alt det der ikke var blevet solgt i forretningen inden lukketid nytårsaften havde Selmer med, og så kom der ellers gang i affyringen.

  

Overfor Henrik Thorngaards barndomshjem boede Valdemar Poulsen med hvem han fik mange gode fodboldsamtaler. Valdemar Poulsens hjem var som et fristed for Henrik – her fik han lov til alt det, som han ikke måtte derhjemme. Når han skulle slå Valdemar Poulsens græsplæne, spændte han Valdemars knallert foran plæneklipperen.  

I en sommerferie var han ansat ved Biersted Planteskole hos John Ørsted. Henrik fortalte, at han var glad for arbejdet, man alligevel har han ikke haft jord under neglene siden da.  

En stor del af fritiden blev brugt på fodbold, som han var dygtig til. Om vinteren deltog han på et hold, som spillede firmafodbold. Henrik mindedes de gode stunder, hvor holdet efter kampene for den lokale købmand Nelly og Jørgen Tranholm samledes i deres køkken og fik en enkelt øl.

 

Som 17 årig flyttede han i lejlighed i Aalborg, hvor han kom på gymnasium og senere på lærerseminarium. I flere sommerferier tjente han penge ved at arbejde for Nørresundby Dampvaskeri, hvor han kørte ud hentede og leverede vasketøjet.

  

Som uddannet lærer kom han på Aabybro Ungdomsskole, hvor Karlo Jensen var leder. Sideløbende med lærergerningen kom Henrik Thorngaard i gang med at arbejde for Danmarks Radio som musikproducer.  

I 1988 blev han kontaktet af DR Midt & Vest, som ville i gang med et nyt musik tiltag. Henrik sagde ja til tilbudet, hvor han forventede, at her ville han være i 5 år. Det blev imidlertid til 20 år.   

I 2008 blev han nemlig headhuntet til jobbet, som orkesterchef ved Prinsens Musikkorps i Skive. Prinsens Musikkorps er et professionel orkester på 16 mand, som servicerer kongehuset og derudover giver koncerter i mange sammenhænge.  

Jobbet som orkesterchef fører ham tæt ind på livet i kongehuset og giver mange spændende oplevelser. Henrik omtalte bl.a. prins Joachims bryllup med prinsesse Marie på Schackenborg. Hele bryllupsfesten foregik i et stort telt og Prinsens Musikkorps spillede både under middagen, og senere spillede de op til dans for de kongelige og deres gæster.  

Sidste sommer havde Prinsens Musikkorps den store glæde, at være med kongeparret i Frankrig på deres sommerophold. Der blev afholdt koncerter både på Château de Cayx og i de omkringliggende byer.   

Henrik Thorngaards job som orkesterchef er at tilrettelægge koncerter, lave aftaler med diverse implicerede både arrangører og solister samt sørge for at alt bliver afviklet korrekt. Alt i kongehuset foregår efter en nøje planlagt tidsplan. Prinsens Musikkorps spiller ikke noget musik, uden at det har været inde over prins Henriks skrivebord.  

Henrik Thorngaard fortalte, at Prins Henrik er en meget vidende personlighed. Ofte har Henrik Thorngaard tænkt, når han har ført samtaler med Prins Henrik, at det er overraskende at opleve den indsigt, som Prins Henrik har i alt muligt forskelligt.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredrag Inge-Lise Bach - april 2014

inge-lise bach foredrag 009

 

Interessant foredrag med Inge-Lise Bach

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening har den 07.04.2014 haft besøg af Inge-Lise Bach, der holdt foredrag med titlen: Fra en to-værelses til en tjenestebolig i Nørhalne.

Inge-Lise Bach tog i foredraget udgangspunkt i sin barndom og opvækst. Hun er født i 1944 i Linderum og døbt i Ugilt kirke. Hendes mor var stuepige og hendes far kommis, og i slutningen af 1944 flytter familien til Frederikshavn, hvor faderen kommer til at arbejde i en vin og tobak butik.

Familien boede lige overfor en stor skolen – Ørnevejens skole med 1100 elever og 68 lærer.

Musik og sang var Inge-Lises store interesse allerede fra barn af, og Folkemusikskolen havde et pigekor, hvor man skulle bestå en optagelsesprøve for at komme med. Inge-Lise bestod prøven og fik der igennem mulighed for at komme med på sommerturné i Jylland. Det var stort for en pige på 12 år. Pigekorets leder var Tage Mortensen, der siden hen blev landskendt som leder af Danmarks Radios pigekor.

Inge-Lise begyndte også som 12 årig at spille på guitar og fik undervisning hos en murer i et havehus, hvor også Jens Bjørn fra ”De gyldne Løver” kom. Også dansen fængede Inge-Lise, og hun opnåede at blive Nordjysk Mester.

Fritiden blev brugt på håndbold og fodbold. Inge-Lise har haft Harald Nielsen som fodboldtræner, inden han drog til udlandet og blev professionel.

Dengang var pigefodbold ganske nyt, og modstandere skulle man køre langt udenbys for at møde, og da fodboldpigerne i efteråret 1960 brød med Frederikshavn Idrætsforening og dannede deres egen klub ”Santos”, så blev det endnu mere brug for økonomisk støtte. Men pigerne opnåede trods alt at blive nordjyske mestre i indendørs fodbold i Aalborghallen.

I 1962 startede Inge-Lise på Hjørring Seminarium, og i alle ferier underviste hun på musikskolen i Hjørring. I 1967 var hun færdiguddannet og søgte job i Nørhalne. Jens Aage Christensen og Johan Larsen var med i skolebestyrelsen, og de kørte rutebil begge to. Ansættelsessamtalen skete ved, at Inge-Lise skulle stille sig ved busskuret i Bygaden ved Nørhalne Skole, hvor så Jens Aage Christensen kom forbi med bussen og steg ud og snakkede med Inge-Lise. Da den samtale var slut, fik Inge-Lise besked på at gå over til Nørhalne Forsamlingshus og vente på, at Carl Johan Larsen kom forbi i hans bus. Sådan gik det til at Inge-Lise kom til Nørhalne Skole. Tjenesteboligen var dog ikke færdigbygget, så indtil november 67 boede Inge-Lise hos Helga og Holger Christensen, der ejede Nørhalne rutebilerne.

I 1972 blev hun opfordret til at søge til Vadum Skole, og da hun fik jobbet der, betød det, at hun måtte forlade tjenesteboligen i Nørhalne og det blev så i Biersted hun bosatte sig, hvilket hun har været meget glad for. Inge-lise Bach blev leder af Nordjysk Børnekor, og det gav nogle gode ulandsrejser til bl.a. Færøerne.

I 1992 var der faldende elevtal, og det betød, at Inge-Lise blev forflyttet til Grindsted Skole, hvor hun var i 10 år, og fra 2002-2004 var hun vikar i Nørhalne og Vedsted, hvorefter hun valgte at gå på efterløn.

Af repræsentative poster har Inge-Lise Bach været i bestyrelsen hos LOF i 27 år - Meniére-Tinnitusforeningen i 19 år - repræsentantskabet for TV-2 NORD i 18 år.

I 26 år har Inge-Lise spillet i harmonikaorkestret Go-jawten.

Inge-Lise Bach havde taget sin guitar med i kælderen på Biersted Skole, hvor foredraget fandt sted, og aftenen blev afsluttet med nogle muntre sange og viser.

inge-lise bach foredrag 012                    inge-lise bach foredrag 026                     inge-lise bach foredrag 027

Foredrag Niels Bahn - september 2013

Niels Bahn i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening

Sensommerfest den 16.09.2013

 

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening har afholdt sensommerfest på Biersted Skole. 63 var mødt frem for at høre Niels Bahns foredrag: Fra brosten til Biersted – en feriedreng i 50érne.

Niels Bahn fortalte om sin opvækst i Brandstrupgade i Aalborg som enebarn. Faderen var arbejdsmand og moderen hjemmegående.

Årets højdepunkt for en dreng på stenbroen var om sommeren i 1950érne, når turen gik til Biersted for at besøge moster Anna, der var gift med Niels Thorngaard.

Anna og Niels Thorngaard havde et brød- og mejeriudsalg. Hindbærsnitter og sodavand var ikke noget, som Niels Bahn oplevede i sit barndomshjem, men det blev serveret, når han kom på besøg hos moster Anna. I butikken solgte man mælk i løs vægt. Niels Thorngaard havde en mælkevogn, der blev trukket af en hest. Hver dag gik turen ud til Biersted Mejeri for at hente mælken, og Niels Bahn huskede tydeligt glæden ved at få lov til alene at styre hesten derud.

Engang skulle de på udflugt med mælkevogn og hest. Turen gik til det store mejeri i Aabybro. Da de kom til Biersted Mejeri, ville hesten ikke længere, og der måtte bestikkelse til i form at gulerødder og æbler for hver 10 meter for at komme videre, så det tog sin tid før de var fremme. Køreturen hjem fra Aabybro gik uden problemer.

I Biersted besøgte Niels Bahn også moster Clara, der var gift med Marius Manstrup. Anna og Niels Thorngaards søn Selmer Thorngaard var gift med Mary Thorngaard og de havde en cykel, radio og tv forretning samt en Esso benzintankstation på Stationsvej.

På et tidspunkt fik Selmer Thorngaard også en lillebil med plads til 7 personer, så han kunne køre taxa. Det blev til adskillige ture for Niels Bahn i lillebilen, når Selmer Thorngaard skulle transportere folk rundt i oplandet.

Selmer Thorngaard havde god forstand på dyr og planter og ofte gik turen ud i Vildmosen, hvor han delagtiggjorde Niels Bahn i naturens fortræffeligheder.

En anden person som Niels Bahn også fortalte forskellige oplevelser om i sit foredrag, var hans mors onkel Christian Simonsen, som i Biersted blev betragtet som lidt af en original. Han var skomager.

Niels Bahns forældre flyttede til Nr. Uttrup og fik bil omkring det tidspunkt, hvor han selv fik kørekort, og som ung var Niels Bahn stolt af sit kørekort. Engang skulle Niels Bahn køre Christian Simonsen til Lindholm Station. Da de nåede frem til stationen takkede Christian Simonsen for turen ved at sige: ”Tak for turen, nu gik det godt denne gang”.

Næste arrangement i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening er 9. og 10. november, hvor der er åben hus. Nærmere detaljer herom bliver annonceret i Aabybro Posten.

   

   

 

Flere artikler...
images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035