Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent for besøgende den 1. mandag i hver måned kl. 14-17.

Dog også mulighed for at lave en individuel aftale. Kontakt arkivleder eller formand.

 

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Foredrag Freddy Jensen - januar 2013

Freddy Jensen i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening 280113. 

 

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening havde mandag aften besøg af Freddy Jensen, som fortalte historier og anekdoter om folk og steder i Nordjylland.

Det blev en interessant aften, hvor han tog de 50 tilhørere med på en historisk tidsrejse, som bragte dem langt omkring, dog med udgangspunkt i en omtale af nogle af de store nordjyske personligheder og steder, helt tilbage til vikingetiden, gennem middelalderen til reformationen i Danmark og videre til i dag.

Han fortalte om Børglum, som var en kongsgård, og om den katolske biskop Stygge Krumpen, der huserede på Børglum Kloster, og som på trods af, at han egentlig var en kirkens mand levede et mere lystigt liv end forventeligt. Længere mod øst lå kvindeklostret Vrejlev, og der fortaltes også, at livet blandt munkene på Børglum klosteret vist ikke har været så kedeligt endda, da der er fundet en underjordisk gang mellem Børglum Kloster og kvindeklostret.

Bondeoprøreren Skipper Clement blev naturligvis også omtalt. Han var nordjyde, født i Vedsted og gift med en pige fra Torngaard i Aabybro. Freddy tog os med på kampladsen, og vi hørte om krigene i Vendsyssel, hvor Skipper Clement til sidst blev taget til fange og senere henrettet. 

Fra vikingetiden nævntes Aggersborg, der ligger ved Limfjorden, og vi hørte om Harald Blåtand og Svend Tveskæg.

Vi hørte også om Ryåens tilblivelse via myten om manden, der med stokken fik vandet til at løbe, og om hvorledes han svor en forbandelse over åen, da nordjyderne alligevel ikke ville betale ham. Forbandelsen var, at åen ville tage et menneskeliv hvert år, og det har vist sig at holde stik. Freddy udledte moralen, at da ingen ved, hvornår åen er betalt, skal vi til stadighed frygte åen.

Af mere nutidig historie fortalte Freddy om nogle af de nordjyske forfattere med lokalt islæt. Fra Biersted stammer Gregers Andersen, som især er kendt for bogen  Lene Marie. I denne bog henvises til steder og personer i området, hvilke for lokalbefolkningen er let genkendelige.

Også forfatterne Thomas Olesen Løkken og Niels Anesen Sulsted blev nævnt som nogle af områdets bemærkelsesværdige personer. Det samme gælder for dem, at deres bøger også giver læserne mulighed for at drage sammenligninger mellem kendte steder og personer i området. For begges vedkommende var deres opvækst og liv præget af stor fattigdom og hårdt slid for at opretholde en middel levestandard.

Freddy Jensen viste en stor historisk viden og en iver for at fortælle, og tilhørerne kunne gå hjem beriget med en god oplevelse. 

 

 

Foredrag Jan Svendsen - oktober 2012

 

 

 

 

Jan Svendsen om Store Vildmose

 

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening har haft foredragsaften i foreningens lokaler i kælderen på Biersted Skole ved journalist og forfatter Jan Svendsen, der netop har udgivet bogen ”Livet i Store Vildmose”.

Jan Svendsen er den første, der har skrevet et samlet værk om Store Vildmose.

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske arkiv har bidraget til bogens tilblivelse med forskelligt materiale bl.a. flere billeder, og det var i den anledning, at han lagde vejen forbi arkivet og fortalte den spændende historie om Store Vildmose på sin meget underholdende måde.

Jan Svendsen fortalte om de mange myter og levn, der har omgæret Store Vildmose.

Om Bows-Niels og hans søn, som i marts 1906 drog ud i mosen efter lyng og ris til at fremstille koste og tørvekurve med, hvordan et voldsom snevejr med stærk blæst overraskede dem, og da vinden ændrede retning, kunne de ikke finde hjem. Trods en stor eftersøgning med 300 mænd, der dannede kæde tværs over mosen, så lykkedes det ikke at finde dem. Først et år senere blev deres jordiske rester fundet. Forinden gik folkesladderen om, at konen vist nok havde taget livet af sin mand og søn.

Mosen siges også at have været hjemsted for ulve, men en heks samlede flokken af ulve og drev dem i døden ved at lede dem ud i det vådområde, der efterfølgende har fået navnet Ulvedybet.

Mosen har haft stor betydning under de 2 verdenskrige, idet der blev gravet tørv både manuelt og siden ved hjælp af maskiner. Tørv var den alt overskyggende energikilde. Det var et hårdt slid at tjene til det daglige brød.

Historien om hvorfor Centralgården og de 19 staldgårde blev opført, om græsfennerne, om spagnumhøst, kartoffeldyrkning m.m. blev også belyst i Jan Svendsens foredrag ligesom nutiden og fremtiden for Store Vildmose blev berørt.

Det blev en både oplysende og interessant aften for de fremmødte, hvoraf mange valgte at købe et signeret eksemplar af bogen med hjem til yderligere fordybelse i Livet i Store Vildmose.

 

 

Foredrag Lilli Bjerregaard - september 2012

Lilli Bjerregaard i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening til sensommerfest 240912

  

 

Lilli Bjerregaard fra Aabybro gæstede  den 24. september 2012 Biersted / Nørhalne Lokalhistoriske Arkiv og fortalte de 85 fremmødte tilhørere ”om det at være barn af mosen”.

Lilli blev født i Haverslev, og da hun var 2 år flyttede familien til Centralgården i Store Vildmose. Her blev faderen traktorfører, og moderen gjorde rent på elevværelserne. Senere flyttede familien fra Centralgården til Skovengene, hvor forældrene forpagtede en ejendom, som de sidenhen købte.  Det var en tid med trange økonomiske kår, og børneflokken kom efterhånden til at tælle 6 børn. Bekvemmeligheder, som folk i dag anser for livsnødvendige, fandtes ikke derude i mosen.

Lilli fortalte om hverdagens store og små oplevelser på både godt og ondt.  Selv om det var barske tider, hvor børnene deltog i hårdt arbejde, mindes hun også dejlige stunder, bl.a. når hun og omegnens børn badede i Fridas Badekar, og hun kan stadig huske Frida, som stedet er opkaldt efter. Børnene måtte passe sig selv, og hun fortalte til stor morskab om små episoder, bl. a. om en gang, hvor deres tidsfordriv var faldet uheldigt ud, med store omkostninger til følge, men hun husker ingen afstraffelse af den grund. Lilli mindes også med glæde den store gæstfrihed, der trods alt var  både i hjemmet og hos de nærliggende beboere i mosen.

Lilli berettede om sin far og mor, som efterhånden fik etableret en stor maskinstation, som betjente landmænd i miles omkreds. Hun deltog også i dette arbejde, og på den måde var det en hård opvækst. Hun mindes ikke, at der fandt nogen egentlig oplæring sted. Med slid og stædighed lærte hun sig selv op til at føre traktor og udføre meget store opgaver.  Sådant var det bare dengang, husker hun.   Som 18 årig fik hun arbejde på Thrige Titan i Aalborg, og her tjente hun gode penge, indtil en krise på stedet medførte, at de ansatte kom på arbejdsfordeling. Her fik hun hjælp af gode veninder, som skaffede hende arbejde på et bomuldsspinderi i Sverige, og så var der igen gode penge at tjene. Udenlands opholdet kom til at vare i syv et halvt år inden Lilli vendte tilbage.

Lilli er ikke i tvivl om, at det er opvæksten i mosen, som har givet hende den viljestyrke og glæde ved livet, som hun har i dag, og så elsker hun naturen og færdes meget gerne udendørs.

Lilli Bjerregaard har en fantastisk fortællerevne til at virkeliggøre små episoder, som på samme tid er både komisk, rørende og dybt alvorlige og alle gik hjem en god oplevelse rigere.

 

Foredrag Poul Rom - september 2011

Poul Rom i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening til sensommerfest 260911


Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening havde i forbindelse med sensommerfesten, der blev afholdt på Biersted Skole den 26.09, besøg af tidligere dyrlæge Poul Rom, der havde praksis i Biersted fra 1968 til 2002. Det blev en både interessant og underholdende aften, hvor de over 100 fremmødte fik et indblik i dagligdagen i en dyrlægepraksis på landet.
Efter veloverstået dyrlægeeksamen startede Poul Rom som assistent i en praksis i Midtjylland. Efter nogle år kom lysten til at være herre i eget hus.

Læs mere…

images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035