Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent for besøgende den 1. mandag i hver måned kl. 14-17.

Dog også mulighed for at lave en individuel aftale. Kontakt arkivleder eller formand.

 

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Generalforsamling og kontingent 2020

Ny erindringsbog - "En anden vej"

En ny bog med udspring i Biersted bliver udgivet inden jul.

Introtekst:
"En anden vej" er en erindringsbog, der tager udgangspunkt i bedstefaderen Anders, der bor på aftægt på en gård i Biersted i starten af 50’erne. Herfra erindrer barnebarnet episoder i sit liv, indtil sin egen pensionisttilværelse, i bofællesskab med sin familie, i tre generationer i hovedstaden, tæt på 70 år senere. Det er til tider både en rørende, varm og humoristisk bog, det er skrevet med vendelbolune.

Det er erindringer om barndom, ungdom, voksenliv, familiesammenhold og mønsterbrud. Fra skoletræt, ud af folkeskolen, inden 7. klasse reelt var slut, landbrugsmedhjælper, automekaniker til en statskundskabsuddannelse fra Aarhus Universitet og et job som sekretariatschef. Er det muligt? Sagtens, hvis du vil – er svaret!

Forfatter John Hedegaard fra Biersted

John Hedegaard er født i Biersted i 1949. Han blev uddannet automekaniker i Vadum i 1969. Herefter gik han igang med et nyt uddannelsesforløb, der blev afsluttet med en uddannelse i statskundskab ved Aarhus Universitet i 1983.

Det førte til job i det statslige og kommunale jobformidlingssystem henholdsvis som fuldmægtig, sekretariatschef, jobcenterchef og chefkonsulent i Viborg og Favrskov, indtil han gik på pension ultimo 2013. Herefter pensionist i henholdsvis Aarhus og København.

John har været så gavmild at donere 100 bøger med sine erindringer til Biersted-Nørhalne Lokalhistoriske Forening, hvor vi får hele omsætningen ved salget, og det er vi meget taknemmelige for  

Bogen kan købes fra den 20. december og sælges gennem BN Lokalhistorisk med rabat til vores medlemmer.

Pris og bestilling

125 kr. for medlemmer af BN Lokalhistorisk
150 kr. for alle andre.

Vi sælger bogen efter "først til mølle" princippet, så du kan bestille bogen allerede nu ved at sende mail til vores mailadresse  Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Det nemmeste er at trykke Besvar til dette nyhedsbrev.

Husk at oplyse navn og adresse.

PS:
Medlemsskab af BN Lokalhistorisk koster kun 50 kr. pr. person i 2020.

175 kr. for både bog og medlemsskab 2020.

Betaling og levering

Hvis du ønsker at modtage bogen INDEN JUL, så sælger vi den på Biersted Kro (den lille stue)

Fredag den 20. december, kl. 13-15
Lørdag den 21. december, kl. 10-12

Hvis du kan vente til EFTER NYTÅR, så kan du få den leveret gratis på din adresse, hvis du bor i Biersted, Nørhalne eller Aabybro, men kun HVIS du forudbetaler bogen

MobilePay til 48677.
ELLER
Kontooverførsel til Reg.nummer og konto 9210-0375718723

Hvis du bor udenbys, så kan du få bogen tilsendt, hvis du også vil betale leveringsomkostningerne. Dem kender vi endnu ikke, men vi kan give dig en pris, når vi har modtaget bogen, hvis du skriver til os.

Citater fra bogen

”Han hed Anders og var regelmæssigheden selv. Syv-nul-nul stod han op. Fik sin daglige havregrød til morgenmad sammen med resten af familien. Gik tilbage til sin aftægtsstue på loftet og røg dagens første pibe tobak. Når den sidste glød i piben var døet ud, gik han ned ad trappen og ud i det lille udhus. Han havde holdt fast i det lille rum med det gamle das med træbænk og metalspand under det cirkelrunde hul i bænken. Toiletpapir i form af sirligt udklippede avisstykker var ophængt på et stort søm i væggen. Stykkerne var tilpas store, således at et besøg kunne bibringe én op til flere nyheder.”

”Landinspektør og forfatter Knud Sørensen på Mors har udtalt, at man kan have flere stavne i sig, en fødestavn og en eller flere valgstavne. Fødestavnen er det sted, man er født og ofte opvokset. Valgstavnen er det sted, eller de steder, man senere i livet har valgt at slå sig ned. Fødestavnen har man inden i sig og med sig hele livet. Valgstavnen har man valgt og taget til sig. Jeg kunne ikke være mere enig. Og jeg fortæller gerne alt og alle om fødestavnen Biersted – spørg bare mine venner.”

”For os hed de tre til fire vandhuller – “lerhvollerne”. Måske er det ikke helt retvisende, at de nu hedder: De tusinde Søer! Men fint med mig med en lille overdrivelse i ny og næ. Stor, stor tak til det lokale Landsbyråd for initiativet med det rekreative område – uanset antallet af “hvoller”. Det var på de samme ”hvoller”, hvor vi om vinteren løb på skøjter, eller uden, i en række efter hinanden og hoppede på isen indtil den gyngede faretruende. Legen stoppede først, når den uheldige fik våde fødder, eller det der var værre. Det var Oles søster, der kom ind under isen. Det var på den dybe dam, mellem deres gård og byen, men hun blev reddet.”

”Carl Aage Præstegaard fra Biersted var en populær travkusk på travbaner landet over og ikke mindst på travbanen i Aalborg. Carl Aage var ikke høj, men vejede tre gange en travkusks idealvægt. På trods af det vandt han løb efter løb, og jublen var stor, når han på damecykel i en pause mellem løbene forcerede travbanen på tværs fra staldene til tribunerne. Cykelejeren spurtede i løb efter ham de første mange meter – men opgav. Den populære travkusk kunne lige nå en kølig pilsner inden næste løb. Der var jo ikke – i hvert fald på det tidspunkt – installeret alkolåse i sulkyer.”

”Det var første gang, jeg så et speedometer, hvor speedometernålen lignede en grøn væske, der bevægede sig vandret hen over instrumentbrættet og i takt med hastigheden ændrede farve. I min begejstring vendte jeg mig om mod bagsædet for at udtrykke min beundring. Det, jeg troede var min kæreste, var i krumningen på vejen omkring Voldbro smeltet sammen med en af de andre drenge på bagsædet.”

”Det var på højskole mit liv ændrede retning – en anden vej. Vejen gik via Kalø Sproghøjskole. Det er blevet kaldt et mønsterbrud. For mig var det bare et nyt kapitel i mit liv. På det tidspunkt anede jeg ikke, hvad en mønsterbryder var. Der var noget, der skulle indhentes, det vidste jeg. Dårligt nok syv års skolegang og ikke ven med bøger.” 

" ”Klåge Åge” var der hver gang. Han var der i realen, i gymnasiet og på universitetet. Det var ham, der fra starten lød klog, men hurtigt droppede ud. Han var der i erhvervslivet. Det var ham ledelsen ville have – aldrig medarbejderrepræsentanten. Det var ham, der fik jobbet, men ikke leverede varen. Efter kort tid var han væk, eller rettere videre. Det kunne have været en hende, men var det ikke. “Klåge Åge” er nok altid – eller mest – en ham.” 

”På fodboldholdet 60+ bliver man hurtigt integreret. Vores jyske ven, ham med jydefinten, ham, der fisker foran målet med både trawl og bundgarn. Ham, der har skamridt den kommunale udligningsordning. ”Københavnere” tror, at alle i provinsen har egen sports- og svømmehal – betalt af dem, og at der i Vendsyssel er beplantede motorveje med søndagskaffe og camping i midterrabatten.”

”Ikke mindst ham, der en morgen stod for enden af sin skovvej med geværet i hoftehøjde og pegede på bilen og råbte: ”This is my country. This is private property – get away”. Det var ikke et oplæg til diskussion, ordren blev efterkommet.”

 

Åbent Hus i Lokalhistorisk

Lokalhistorisk markerer Arkivernes Dag med Åbent Hus

Lørdag den 9. november 2019, kl. 9-16

I stedet for tombola kan du i år prøve lykken med en tipskupon, og vi byder stadig på

gratis kaffe/the og rundstykker fra kl. 09:00

Så kom og hils på, og bliv klogere på dit lokalsamfund og dets historie.

Der er stadig mulighed for at se/gense udstillingen om "Biersted station og jernbanen" samt billeder af forretninger og personer i den gamle stationsby.

Vi ses!

 

 

Temaugen 2019 i billeder

Et tilbageblik på de mange aktiviteter i temaugen fra 29. september til 7. oktober 2019

 

Bestyrelsen fra venstre:

Bent, Inge, Karen, Jens, Martha, Wanda og Carlo.

 

 

UDSTILLING

 

 

 

 

 

 

 

 

ARBEJDENDE VÆRKSTED MODELTOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BILLEDFOREDRAG

 

 

 

 

 

 

 

 

FOREDRAG BJARNE NIELSEN BROVST

 

 

 

 

 

 

 

 

BYVANDRING MED FRANK BÆHRENZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere artikler...
images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035